Арахіс – насправді не горіх, а бобова трава. З точки зору науки йому ближче чечевиця та соя, ніж мигдаль та кеш’ю.

Регулярне вживання арахісу допомагає скинути зайву вагу, продукт не містить холестерину. Також арахіс допомагає в профілактиці жовчно-камінної хвороби та онкологічних захворювань.
Довгий час в США арахіс рахувався їжею бідняків. Небувалу популярність йому приніс хімік Джордж Карвер, який придумав більше 300 товарів з цієї рослини, починаючи з напоїв, закінчуючи друкарською фарбою.
Калорійність та поживна цінність арахісу
Ккал – 567 на 100 гр
Білки – 25.8
Жири – 49.2
Вуглеводи – 16.1
Корисні властивості арахісу
- Сприяє зниженню ваги
Незважаючи на те, що арахіс калорійний, включення його до раціону не загрожує зайвими кілограмами. Навпаки, споживання цих бобових може допомогти нормалізувати вагу, зменшити ризик ожиріння і навіть стимулювати спалювання калорій.
- Підходить для харчування при сахарному діабеті
Арахіс – продукт з низьким вмістом вуглеводів, але при цьому багатий на білки, жири і клітковину. Крім того, у рослини низький глікемічний індекс – лише 15 одиниць. Також в арахісі міститься магній – цей мікроелемент допомагає регулювати рівень цукру в крові. Він посилює реакцію клітин на інсулін – гормон, який відповідає за правильне засвоєння глюкози. Тому продукт корисний для людей з діабетом.
- Допомагає в профілактиці раку
Антиоксиданти знижують ризик розвитку хронічних захворювань: хвороб серця, ішемії, а також утворення злоякісних пухлин. Арахіс багатий на антиоксиданти, як і багато фруктів. Головний антиоксидант у складі арахісу – поліфеноли . Причому в смаженому продукті їх на 25% більше. Також до складу рослини входить вітамін Е, який зміцнює імунітет, знижує ризик розвитку хвороб, пов’язаних з окислювальним стресом: катаракти, артрити, пухлини, хвороби Альцгеймера, гіпертонія та захворювання судин.
- Арахіс джерело білка
У 100 г арахісу міститься від 22 до 30% білка від загального добового споживання калорій. Це основний будівельний матеріал організму. Без його участі не обійдеться формування м’язів, сухожиль, органів і шкіри. Білки беруть участь у виробництві антитіл для захисту організму від бактерій та вірусів. Також вони допомагають тисячам біохімічних реакцій, що відбуваються всередині клітин організму.
- Знижує ризик серцевих захворювань
Багато досліджень показують, що регулярне вживання арахісу здатне захистити від серцевих захворювань. Такий ефект досягається за рахунок магнію, міді, ніацину, олеїнової кислоти і антиоксиданту ресвератролу. Крім того, вчені зі США встановили, що з’їдений разом із жирною їжею арахіс запобігає стрибку рівня тригліцеридів у крові після їжі, що в результаті зберігає еластичність артерій.
- Арахіс корисний для волосся
Біотин, що входить до складу арахісу, один з вітамінів групи В, часто згадується в рекламі шампунів. Наукові випробування показали, що з нестачею цієї речовини пов’язане випадання волосся. Біотин бере участь у виробництві еритроцитів, що переносять кисень та поживні речовини до шкіри голови та волосяних фолікулів. Арахіс вважається хорошим джерелом вітаміну E. Згідно з дослідженнями, цей елемент зміцнює ослаблене та ламке волосся та стимулює кровообіг у шкірі голови.
- Запобігає появі жовчного каміння
Два обсерваційні дослідження показали, що регулярне споживання арахісу може знизити ризик утворення каменів у жовчному міхурі як у чоловіків, так і у жінок. Вчені припускають, що причина позитивного ефекту полягає в тому, що цей продукт знижує рівень холестерину, з якого значною мірою складаються жовчні камені.
Отже, смакуйте арахіс Золота Нива, отримуйте корисні речовини і будьте здорові!
Читайте інші статті в нашому блозі, та слідкуйте за нами в соціальних мережах Instagram та FaceBook.